Kategorier
2024

Jedeur Palmgren, Ljungdahl och Persson

Vernissage – Torsdagen den 9:e kl. 11-18

Öpptetider
Torsd-fred 11-18
Lörd-sönd 11-17
Månd-tisd 16.30-19

Carolina Jedeur Palmgren

Född 1972. 1a Juli i Kungsbacka. Bosatt sedan 2005 i Viken med man och två döttrar
Ursprungen ur en konstnärssläkt där främst kvinnorna var de kreativa konstnärliga. De flesta aldrig utanför den egna vrån där vår privata familjeskatt består av fantastiska tavlor på präster, professorer och doktorer i Göteborgs 1800-tal, fantastiska serviser samt en och annan kopia av de stora mästarna. Min farfars mor Agda Jedeur-Palmgren lärde sig måla på detta vis genom att sitta på utställningar och museum och måla av de stora konstverk tills den dagen hennes vän Carl Larsson i ett brev till henne skrev att det nu med hennes talang var dags att sluta kopiera och skapa eget. Agdas dotter Hervor Jedeur-Palmgren blev den första kvinnan i släkten att göra allvar av sitt målande och reste till Paris och levde det fria konstnärslivets 1930-tal. Hon hade ett friare sätt till konsten än sin mor. Hervor finns representerad bland skatterna hos Göteborgs Stadsmuseum.
Jag är självlärd (autodidakt) utanför konstakademier och liknande. Blev som ung antagen till Masters of Arts, Brisbane Australien, men ett för bra jobberbjudande kom emellan. Jag reste aldrig. Livnärde i stället min konstådra på distans, testat olika tekniker, färger och fotografi, målat med källartrollet i min ”ateljé” och låtit mig inspireras liksom mina föregångare av de stora mästarnas penseldrag men också anammat nutida strömningar och positiva förbättringar. Du kommer alltid att se min teknik och mina drag utvecklas och förändras ihop med tiden.
Till vardags arbetar jag med modets svängningar fokuserat på inköp i den inspirerande textilbranschen.

Tidigare utställningar:
Hamngalleriet Viken: Samlingsutställning 2012, 2013, 2014, 2015
Krapperups Kullasalong: Jurybedömd utställning 2018, 2021, 2022, 2023, 2024
Galleri Viken: Separatutställning 2021, 2022, 2023
Romelle Konsthall: Jurybedömd utställning 2022
Kivik konsthall: Vintersalong 2023

@jedeurskan_art

Carolina Jedeur Palmgren
Tel: 0734-051046

Marias Persson Keramik


Bruksföremål och lite annat i stengods
Maria Persson heter jag. Jag bor i Ängelholm med min familj, man och barn, hund och katt.
Keramik har varit min passion och hobby sedan 1987 då jag började en kvällskurs i Ängelholm. Efter ett par år blev jag tillfrågad om jag ville vara kursledare, vilket jag var under ett tiotal år. Jag har egen verkstad hemma sedan ca 15 år tillbaka och den inryms idag i uterummet där jag drejar, kavlar, arbetar med gjutlera, skulpterar och ringlar.
Jag är i stort självlärd och kallar mig hobbykeramiker.

Jag gör mest brukskeramik men också lite skulptur och fria former. Jag arbetar i stengods med både eget blandade glasyrer och glasyrer som jag köper. Keramiken bränner jag själv i egen ugn upp till 1240 grader. Den höga temperaturen gör att leran sintrar och håller vätska. Stengods är tåligt och kan både användas i ugn och diskas i diskmaskin.
Leran är ett fantastiskt material att arbeta med och den har oändliga möjligheter.
Det är härligt att arbeta med händerna.
Kurser och utbildning:
Kvällskurser i keramik lergods och stengods i ABFs regi ett tiotal år.
Kursledare/keramik stengods i ABFs regi under ett tiotal år.
Kursledare i egen regi under ett antal år.
Skulptur 1993, ABF
Ämnesfördjupningskurs, Keramik 1995, ABF
Keramik, Fria former 1996, ABF
Rakukurs på Munka ljungby folkhögskola 2 veckor under sommaren 2003.
Sommarkurs i keramik på Capellagården, Öland, 2010.
Kvällskurser på Munka ljungby folkhögskola i tre terminer för Johan Bjärtoft.

Sommarkursen på Capellagården på Öland var en fantastisk kurs och ett minne för livet.
Utställningar i urval:
Allhelgonasalongen i Hjärnarp 2014, 2015, 2017, 2018, 2022
Gamla rådhuset Ängelholm 2015, 2017
Konstutställning i Hjärnarp 2016
Trädgårdsutställning Ängelholm 2014
Mindpark Helsingborg 2016
Utställning i stadshuset Ängelholm 2008, 2009, 2010, 2011
Konst på stan Ängelholm 2015
Minimässa för nyfikna 2017
Keramikdagar på Valhall park 2005, representerade ABFs kursverksamhet.
Konstutställning Hjärnarpsdagarna 2007
Jag har även medverkat på en hel del jul- och hantverksmässor genom åren.
Ni hittar mig på Instagram @marias_keramik eller på facebook Marias keramik.
Det går även bra att komma hem till mig, Gotlandsgatan 14 Ängelholm, men slå en signal innan så jag säkert är hemma.


E-post mariaskeramikengelhom@gmail.com
Hemsida: www.mariaskeramik.se
Telefon 0708821244

Cathrin Ljungdahl

Jag är född 1971 och uppvuxen i Ängelholm.
Intresset för att rita och måla har funnits sedan jag var liten.
När jag var 19 år sökte jag till Produktdesign på HDK, Högskolan för Design
& Konsthantverk i Göteborg.
Efter examen, har jag jobbat som designer inom olika
mode- och textilföretag,
Jag ritar mönster till olika produkter i stort sett dagligen.

För att koppla av tecknar och målar jag i min ateljé.
Mitt måleri består just nu mest av tuschteckningar, men akvarell har
varit mitt uttryck från början.
Idag målar jag mest med flytande tusch eller akryl.
Att teckna kontraster och få fram olika rörelser i bilden är oftast mitt mål.
Med tuschen vill jag komma åt den tecknade linjen som kan bli både skör och stark med detta medium beroende på vilket redskap jag använder. Jag tecknar gärna med svart tusch men har också börjat måla mer med färg för att prova ett nytt uttryck.
Jag jobbar gärna i serier om flera bilder som fungerar tillsammans,
eller var för sig. Jag gillar samspelet mellan två och flera teckningar med liknande uttryck.
Att jobba med kompositioner och placeringen av föremålen på pappret är också väldigt
viktigt, intressant och utmanade, tycker jag. Mellanrummen kan vara lika viktiga som
själva linjerna.

Jurybedömda utställningar:

  • Kullasalongen, Krapperups konsthall 2015.
  • Landskrona konsthall Svart på Vitt – teckningsutställning 2016.
  • Romele konsthall i Veberöd, 2018.
  • Kiviks konsthall, Vintersalong 2023.
    
Andra utställningar:
  • Galleri Maria Thorlund, En konstbuffé i Lund 2018.
  • Galleri Viken, 2023.
  • Salthallarna i Höganäs, 2023.

I februari 2023 startade CultureZone upp för att synliggöra olika kulturutövare i och kring Ängelholm. Besök gärna www.culturezone.se

Ni hittar mer av min konst på:
www.vendeladesignandart.se

Instagram: @vendeladesignandart

Vill ni komma i kontakt och eventuellt besöka min ateljé hör av er till mig på 0709-24 22 37.
Adress: Vendela design, Ljunitsgatan 2, 266 33 MUNKA LJUNGBY