Kategorier
2023

Carolina Jedeur Palmgren & Cathrin Ljungdahl

Välkommen på utställning med Carolina och Cathrin den 18-23 maj. Öppetider för utställningen är Fred-Sönd 11-18 samt Månd-tisd 17.30-19.00.
Vernissage: Kristihimmerlfärdsdagen 18/5 kl 11-19

Cathrin Ljungdahl
Jag är född 1971 och uppvuxen i Ängelholm i ett lugnt och fridfullt kvarter. Intresset för att rita och måla har funnits sen jag var liten. Vid 7 års
ålder fick jag följa med min konstnärliga mamma när hon träffade grannfruarna för att måla. De hyrde en källarlokal i stan för att komma bort från hem och vardag. Det fikades och målades tavlor för fullt i lokalen. Mamma sa alltid att det var 90% inspiration (d.v.s fika) och
10% transpiration (målande). Mamma märkte tidigt mitt intresse för att rita och vara kreativ därför fick jag även följa med på målarkurser redan i ung ålder. Det är jag så tacksam för idag!
För mig är det avkoppling att vara kreativ, bl.a genom att teckna och måla. På fritiden målar jag helst med tusch, akvarell och akryl. Former och rörelser i bilder kombinerat med bara svart eller starka färger har alltid intresserat mig.
Jag inspireras av det grafiska i mina tuschteckningar. Rörelsen som tecknas i t ex en dansande kvinnokropp. Det svarta strecket på den vita ytan. Gärna i stort format med vita ytor och former som samsas med de bestämda svarta linjerna. Det går inte att ångra ett tuschstreck.
I mina akrylmålningar vill jag jobba i lager och med olika färger. Jag balanserar mellan det
exakta avbildandet och det upplösta i kombination med färger som jag tycker om.
Jag kan gilla en färg, en struktur, en form eller bara ett penseldrag som gör att bilden blir komplett. Jag målar mycket på känsla. Förutom olika penslar använder jag fjädrar, pinnar, hushållspapper, en skrapa eller t.ex en slickepott för att få fram olika strukturer.
Idén med mitt måleri är helt enkelt till för utsmyckning och inte så mycket för att provocera.
Det finns tillräckligt med elände i världen.
Just nu behöver vi mest harmoni och positiva inslag i vår vardag.
Jag visste tidigt vad jag ville bli, men jag visste inte om det var möjligt. När jag var 19 år sökte jag till Produktdesigner på HDK, Högskolan för Design- & Konsthantverk i Göteborg.
Efter min examen har jag jobbat som designer inom olika mode-och textilföretag.
Jag ritar på jobbet och jag fortsätter att måla när jag kommer hem.
Adress: Ljunitsgatan 2, 266 33 MUNKA LJUNGBY Instagram: vendeladesign.art
Finns även på: Artportable/Cathrin Ljungdahl E-mail: cl-design@telia.com
Mobile: 0709-24 22 37
Utbildning:

  • Mastersexamen i Produktdesign vid HDK, Högskolan för Design- & Konsthantverk i Göteborg, 1991-1996.
    Jurybedömda utställningar:
  • Kullasalongen 2015på Krapperups konsthall. – Svart på vitt 2016 på Landskrona konsthall
  • Romele konsthall 2018 i Veberöd

CAROLINA JEDEUR PALMGREN
Född 1972, 1:a Juli i Kungsbacka. Bosatt sedan 2005 i Viken med man och två döttrar.
Ursprungen ur en konstnärssläkt där främst kvinnorna varit de kreativt konstnärliga. Många aldrig utanför den egna vrån där vår privata familjeskatt består av fantastiska tavlor på präster, professorer och doktorer i Göteborgs 1800-tal, fantastiska serviser samt en och annan kopia av de stora mästarna. Min farfars mor Agda Jedeur-Palmgren lärde sig måla på detta vis genom att sitta på utställningar och museum och måla av stora konstverk tills den dagen hennes vän Carl Larsson i ett brev till henne skrev att det nu med hennes talang var dags att sluta kopiera de stora mästarna och skapa eget. Agdas dotter Hervor Jedeur-Palmgren blev den första kvinnan i släkten att göra allvar av sitt målande och reste till Paris och levde det fria konstnärslivets 1930tal. Hon hade ett friare sätt till konsten än sin mor. Hervor finns representerad bland skatterna hos Göteborgs Stadsmuseum.
Jag är självlärd (autodidakt) utanför konstakademier och liknande. Blev som ung antagen till Masters of Arts, Brisbane Australien, men ett bra jobberbjudande kom i mellan så jag reste aldrig. Studerade i stället på distans, övat, testat, målat i min ateljé och samlat på mig kunskap man idag kan ta till sig via sociala medier och så mycket inspiration från andra gamla som nya mästare. Jag skapar genom formen, ljuset, stämningen i bilden, miljön och sinnet. Målar just nu helst i olja.
Till vardags arbetar jag med inköp i den inspirerande textilbranschen med färg, form, kvaliteter och resor. Utöver jobb och målning gillar jag löparskorna och vår vackra natur. Det blir många och ibland långa löpturer.
Tidigare utställningar:
Hamngalleriet Viken: Samlingsutställning 2012, 2013, 2014, 2015 Krapperups Kullasalong: Jurybedömd utställning 2018, 2021, 2022, 2023 Galleri Viken: Separatutställning 2021, 2022
Romelle Konsthall: Jurybedömd utställning 2022
Carolina Jedeur Palmgren Tel: 0734-051046

@Carolina
@Cathrin