Kategorier
2019

Sara Stenlund

Period: 6-20 juni 2019

Välkomna på Vernissage av Sara Stenlunds utställning lördagen den 6 juli mellan kl 11-18 på Galleri Viken.

Utställningen pågår mellan 6 juli – 20 juli, öppet dagligen kl. 11-18

Om utställningen

”Vägen mot ljuset” är en utställning av konstnären Sara Stenlund som presenteras på Galleri Viken i Juli. Sara är uppvuxen i Viken men har de senaste tolv åren utforskat många av världens hörn. Utställningen som består av skulpturer, måleri och illustrationer tar oss med på en resa genom Saras personliga och konstnärliga utveckling. Vi ser influenser ifrån hennes studier i klassisk skulptur i Italien, färgglad modernism från hennes tid i Barcelona och esoterisk symboliskt måleri från hennes senaste äventyr i Latinamerika.

Saras äventyrslystnad reflekteras i hennes konst som är experimentell och mångfacetterad med ett gemensamt tema om andligt sökande. Verken representerar filosofiska idéer och visioner som utforskar vad det innebär att vara människa. Hon har tidigare främst visat skulpturkonst där klassisk realism möter etniska uttryck.

Nyheter i år

Nytt för i år är en serie akvarell och tuschmålningar som kommit till vid Atitlan sjön i Guatemala. ”Sjön är en vulkankrater som omges av sju vulkaner varav flera är aktiva. Platsen anses ha en stark energi som i generationer attraherat andliga sökare från hela världen. Då jag kom dit i augusti 2018 upplevde jag omedelbart en stark samhörighet till platsen och till mayakulturen som ännu är levande där. Jag mötte många inspirerande lärare och fick vara med om traditionella eldceremonier som gav mig nya insikter om livet och världsordningen. I samband med dessa upplevelser började ett nytt formspråk flöda ur mig. Färger former och symboler kom till mig på ett sätt jag aldrig upplevt tidigare.

Kulturcenter i Guatemala

Genom kontakten med ursprungskulturer och deras traditioner fann jag en annan dimension till livet, vilken jag önskar förmedla genom konsten. El camino blanco är namnet på mayastammen jag kommit att bli en del av i Guatemala. Tillsammans planerar vi att bygga ett kulturcenter för att sprida mayakulturens budskap om en enad värld. Vägen mot ljuset är ett uttryck för vägen mot upplysning av det mänskliga medvetandet, vilken jag och många med mig tror vara nästa steg i människans evolution.”

Se mer av Sara här på instagram samt hennes hemsida