Jönsson & Gasparotti

Christel Jönsson & Maria Gasparotti gör en utställning med temat “In Contro”, som betyder Möte. Maria skapar skulpturer i marmor och raku. Christel målar med tempera.

När: 25 juli - 13 augusti
 2020
Vernissage: Söndagen 25 juli
Var: Galleri Viken

In Contro 

Incontro betyder möte på italienska. Titeln syftar på det möte som vi upptäckte fanns i våra olika uttrycksätt. Vi kunde med en gång identifiera att vi sökte efter ett uttryck för samma sak. Det där storartade som inte går att säga med ord. Maria genom form och Christel genom färg. 

Christel Jönsson
Sysslar med måleri, film/perfomanceUtbildning i måleri på Accademia di Belle Arti i Florens. En av de italienska statliga akademierna i Italien. Hon har bott tio år i Florens och har ständigt en tät kontakt med kulturlivet i ToscanaHennes måleri utgår från egna bilder, bilder hittade på internet eller i andra media och är målade med gamla tekniker som hon fått med sig från sin utbildning. Målade med färg som doftar natur och ursprunglighet, vilket skapar en intressant kontrast. Tekniken är tempera, en färg man river själv. Kasein är bindemedlet och den får mycket hög intensitet i färgerna och är torr i ytan. Detta tillåter henne att blada färgpigment som är metalliska i ytan (mineraler) eller feta (grafit, ett kol) som står vackert till den torra ytan. Slagmetallen, i det här fallet aluminium, koppar, guld, mässing, som i historiskt måleri var förbehållet religiösa detaljer, är naturlig tillsammans med den torra temperan.
”Jag strävar i min konst, oavsett om det är en film, en performance eller en målning att gestalta en fortgående kommunikation jag har med mig själv och därmed nå bortom det personliga. Jag vill förtydliga för mig själv vad som händer med mig. Men det fungerar bäst när betraktaren går in med vad han själv är och har.”

Maria Gasparotti
Sysslar med skulptur i marmor, och raku. Utbildning på Accademia di Belle Arti Carrara, skulptur. Maria har också gått på en av Italiens mest kända akademier . Den akademi som på grund av närheten till den fantastiska Carrara marmorn specialiserat sig på skulptur.
I Området runt Carrara finns många studios som inriktar sig på skulptur. Här arbetar Maria på Studio Rochi. Hon har sitt ursprung i marmorn men jobbar gärna även med raku och andra material som hon med stor kreativitet kombinerar med dessa två. Brända raku ytor står mot rostig plåt. Tunna bomulls snören kontrasterar tung massiv marmor. Formaten kan vara allt från litet till monumentalt.
Hon är en väl känd skulptör i sina trakter samt i hela regionen och har representerat hela regionen( Toscana) i ett flertal utställningar.
”Mina skulpturer är själar skulpterade i marmor.Själar som rör sig inuti mig och kommer ut i former som reser sig mot ljusets öppna rymd i sökan efter det som observerar”


 www.christeljonsson.com/

 christel_jonsson

 Konstnär Christel Jönsson